Net-metering - neto meritve in obračun električne energije, sistem samopreskrbe z električno energijo

30. jul. 2014
Združenje slovenske fotovoltaike GIZ je seznanil javnost z Net-meteringom - neto meritvami in obračunom električne energije, sistemom samopreskrbe z električno energijo:Net-metering
 

29. julij 2014 - Net-metering oziroma neto meritev in obračun električne energije je alternativa sedanjemu sistemu podpor proizvajalcem električne energije iz malih sončnih elektrarn. Gre za sistem samopreskrbe gospodinjstev (lahko tudi podjetij) z električno energijo, s katerim razbremenimo podporno shemo in kljub temu omogočimo postavljanje novih, predvsem malih sončnih elektrarn na stanovanjskih objektih.
 
V praksi net-metering deluje na osnovi števca električne energije, ki se vrti v obe smeri. Tako je objekt, na katerem je sončna elektrarna čez dan proizvajalec električne energije (več kot je sposoben sam porabiti), zato viške oddaja v omrežje in tako znižuje prejeto količino električne energije, ki je navedena na števcu. Ponoči pa, tako kot vsi ostali objekti, troši električno energijo iz omrežja. Zadeva je ugodna tudi za elektrodistributerje na katere so priključeni stanovanjski objekti oz. sončne elektrarne, ki delujejo na osnovi net-meteringa. Podnevi, ko so tako imenovane špice porabe električne energije, ti objekti iz omrežja ne porabljajo nič električne energije, še več, njihove sončne elektrarne jo v omrežje celo izdatno dovajajo. Ponoči, ko je poraba električne energije minimalna in je zaradi nezmožnosti ustavitve energetskih virov na fosilne in nuklearne vire potrebno zagotoviti vsaj minimalno porabo, pa poraba objektov z malimi sončnimi elektrarnami ostaja nespremenjena, enaka kot sedaj. Prav tako se razbremenjuje omrežje, saj se električna energija porablja na mestu nastanka oz. v neposredni bližini. Poudariti je potrebno tudi finančno spodbudo za elektrodistributerje, saj čez dan, ko je cena električne energije najvišja, od objektov s sončnimi elektrarnami, ki so vključene v net-metering, prejemajo elektriko po nočni tarifi – v bistvu je sploh ne plačujejo, ampak jim jo samo vrnejo z nočno elektriko, ki je bistveno cenejša.
 
Ker je količina električne energije proizvedene v sončnih elektrarnah v poletnih mesecih očitno večja kot pozimi, mora obračunsko obdobje neto meritev in obračuna električne energije oz. net-meteringa zajemati celotno koledarsko leto. Na ta način je tudi zagotovljeno, da bodo na objektih postavljene sončne elektrarne, katerih zmogljivost bo optimizirana glede na porabo objekta.
 
Net-metering je oblika zagotavljanja širitve fotovoltaike, ne da bi za to obremenjevali proračun oz. kateri koli drugi javni finančni vir. Prav tako omogoča fizičnim osebam postavitev sončne elektrarne na lastni hiši, ne da bi bili siljeni ustanavljati d.o.o. ali registrirati status samostojnega podjetnika. Investicija v postavitev sončne elektrarne se tako povrne s prihrankom pri plačilu porabljene električne energije gospodinjstva. V kolikor je sončna elektrarna na stanovanjskem objektu optimizirana glede na porabo objekta se lahko njen lastnik tudi odpove prejemu plačila morebitnega presežka proizvodnje oz. oddane električne energije v obdobju neto meritve – torej v letu dni več proizvedene kot porabljene električne energije. S tem odpadejo vsi možni problemi, ki nastanejo s finančnimi transakcijami – obračunavanje in plačevanje DDV-ja, ki si ga fizične osebe tako in tako ne morejo poračunati, vplivanje na socialni status gospodinjstva (izračun skupnih prejemkov gospodinjstva) oz. vplivanje na višino plačevanja vrtca, prejemanja štipendij ter ne nazadnje na morebitne odvzeme pokojnin imetnikom sončnih elektrarn kot se dogaja sedaj v trenutno veljavni podporni shemi proizvajalcev električne energije iz sončnih elektrarn. 

Za več informacij nas pokličite na 01 363 31 31.

Želite več informacij, ponudbo ali brezplačni ogled?
 
 

9. feb. 2016
BREZPLAČNO vam izdelamo projekt električnih inštalacij za sončno elektrarno
Ob naročilu sončne elektrarne na ključ, vam BREZPLAČNO izdelamo projekt električnih inštalacij ... več...
 
 

3. maj 2017
Skupinski nakup električnih avtomobilov
Do 30. junija si lahko s skupinskim nakupom električnih avtomobilov zagotovite 11.500 € popusta i ... več...

Plan-net solar d.o.o.

Kamnik pod Krimom 8B
  1352 Preserje
+386 1 363 31 31
info@plan-net-solar.si
 

Prijava na Plan-net solar e-novice

Soglašam, da mi podjetje Plan-net solar pošilja e-poštna sporočila in podatke obdeluje v skladu s Pravnimi obvestili.
Vse pravice pridržane. © 2012 Plan-net Solar d.o.o.
sončna elektrarna  
fotovoltaika
 

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja lažje uporabe spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Zavračam